
Bahan- bahan untuk 10 biji dorayaki:
100gm tepung kek atau tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
60gm gula halus
2 sudu madu
2 biji telur
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil esen vanila
inti: letakkan coklat cadbury bar ketika dorayaki masih panas dan telangkup
Cara-cara:
1. Pukul Telur dengan gula sehingga kembang
2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak kedalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik.
4. Panaskan kuali yg tidak melekat, masukkan 1/4 cawan adunan dan buatkan bulat.
5. Masak adunan sehingga perang atas dan bawah.
6. Letakkan coklat cadbury ditengah-tengah sebiji pan cake. Tekan untuk ratakan coklat yang telah cair. Siap untuk dimakan.


SELAMAT MENCUBA!
Sedapnya.. Tapi nak Tanya kalau pukul telur smapai kembang tu agak2 berapa lame?
ReplyDeletexlama mana..agak kembang dan wrna nak putih sikit tu.. guna blender pon senang jugak.. sis guna blender ja :)
DeleteSedapnya.. Tapi nak Tanya kalau pukul telur smapai kembang tu agak2 berapa lame?
ReplyDeleteWah sedapnya
ReplyDeletememang sedap..try lah buat :)..senang ja :)
DeleteSedapnye..tepong kek tu self raising ke? Klu dah pakai tepong kek tu, nk kena bubuh baking soda gak ke??
ReplyDeleteNk tnye baking soda or baking powder?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesaya ambik resepi ni ye. tq ^^
ReplyDelete